IHK:n valmennusfilosofia päivittyy, yksilön kehittyminen keskiöön!
Julkaistu: 02.04.2024 22.56

IHK:n valmennusfilosofia päivittyy, yksilön kehittyminen keskiöön!

IHK pelaajien valmennustapa ikäluokissa U11-U15 tulee kokemaan uudistuksia kaudesta 2024-2025 alkaen. Pelaajien yksilöllinen valmennus ja kehitys tuodaan valmennuksen keskiöön. Valmennus jaetaan taito-, joukkue- sekä fysiikkavalmennukseen. IHK:n uudet taitovalmentajat pitävät joukkueille viikoittain oman erikoisalansa jääharjoituksia, seuravalmentajien jääharjoitukset keskittyvät joukkueena pelaamiseen ja viikoittaisissa fysiikkaharjoituksissa keskitytään parantamaan pelaajien koordinaatiota, motoriikkaa ja muuta yleistä kehonhallintaa. Taitovalmennus jakaantuu luisteluvalmennukseen sekä maalinteko-, laukomis- ja syöttövalmennukseen.

Valmennuspäällikö Joni Viherlaakson mukaan, uusi valmennusfilosofian vastaa nykypäivän juniorivalmennuksen tarpeisiin: “Taidonoppimisen kannalta on tärkeää saada laadukkaita ja perättäisiä toistoja mahdollisimman paljon. Käyttämällä useampaa eri valmentajaa saavutetaan yksilöille enemmän ärsykkeitä, joka edistää tutkitusti pelaajan oppimisprosessia ja pelaaja keskittymistä harjoituksissa.”

Joukkuevalmentajat tekevät tiivistä yhteistyötä taitovalmennuksen kanssa ja omalta osaltaan antavat oman näkemyksen tarpeista. Heidän vastuualueenansa on joukkueiden pelaamisen taidot, peliryhmien koonti ja peluutus otteluissa - unohtamatta joukkueen yhteishengen luomista. “

Nuorimpien junioreiden eli U10 ja nuorempien osalta harjoittelussa peli on keskiössä. Nämä joukkueet harjoittelevat oman valmentajan ohjauksessa noin kaksi kertaa viikossa.

“Tämä valmennusfilosofian kokonaisuus on mielestämme aivan mahtava! Tämä tuo harrastajille uusia ärsykkeitä ja mahdollisuuksia kehittyä. Valitettavasti oto-valmentajilla ei ole mahdollisuutta perehtyä niin paljon valmennuksen eri osa-alueisiin kuin he ja toki seurakin haluaisi, tämä on realiteetti. Tällä uudistuksella saadaan laadukkaampaa valmennusta harrastajille, seuravalmentajien työtaakkaa kevennettyä ja myös heille mahdollisuus oppia. Tämä on juuri sitä, mitä haettiin Jonin palkkaamisella. Henkilökohtaisesti ja koko seuran hallitus olemme todella tyytyväisiä Jonin laatimaan kokonaispakettiin.” kertoo seuran puheenjohtaja Toni Korhonen.

Taito- ja fysiikkavalmentajat

Taitojääharjoitukset tulevat olemaan erikseen palkattujen taitovalmentajien vastuulla, joiden tarkoituksena on kehittää yksiköitä taitotasosta riippumatta mahdollisimman tehokkaasti. Valmentajina taitojäillä ovat Timo Lehkonen, Markku Kallio, Eelis Eklund sekä valmennuspäällikkö Joni Viherlaakso.

Timo Lehkonen on pitkän linjan valmentaja, joka on toiminut muun muassa A-maajoukkueen ja HPK:n Liiga-joukkueen apuvalmentajana. Viime vuodet hän on toiminut Karhu-Kissoissa valmennuspäällikkönä.

Markku Kallio on toiminut pitkään jääkiekon parissa, pelaten itse ja valmentaen Jokereissa sekä viime vuodet IHK:n 2010/2011-joukkueessa.

Eelis Eklund on pelannut junioriuransa Karhu-Kissoissa ja viimeksi Viikingeissä. Eelis on valmentanut mm. Viikingeissä.

Fysiikkavalmennuksesta vastaa Saha Training Oy, jonka kanssa IHK on tehnyt keväällä 2024 fysiikkavalmennuksen pilottijakson.

“Olen tosi tyytyväinen taitovalmennustiimiin jonka saimme kasattua. Timo on tehnyt hienoa työtä Karhu-Kissoissa ja omaa kokemusta ihan korkeimmalta tasolta. Markulla on todella innovatiivisia harjoitteita ja kova vaatimustaso. Eelis on nuori kaveri, mutta tekee todella vakuuttavaa työtä valmennuksessa ja on nouseva tähti. Vielä kartoitamme yhtä taitovalmentajaa jakamaan työtä ja tuomaan näkemyksiä valmennustiimiin, haemme huippuosaajaa. Vaikka sopivaa lisävalmentajaa ei löytyisi, pääsemme nykyisellä tiimillä erinomaisesti eteenpäin. Lisäksi pilottijakson fysiikkavalmennuksesta saatu palaute pelaajilta ja vanhemmilta on ollut erittäin positiivista ja IHK haluaa jatkaa yhteistyön Sahan kanssa. Olen kokonaisuuteen todella tyytyväinen” Joni kommentoi valmentajatiimiä.

Seuravalmentajien kouluttaminen

Pelaajien yksilötaitojen kehittämiseen keskittyvän valmennusfilosofian lisäksi IHK panostaa seuravalmentajien osaamisen kehittämiseen. Seuravalmentajille järjestetään yhteistyössä Viima Hockey Oy:n kanssa moniosainen pedagoginen koulutus. Pedagogisesti osaava valmentaja pystyy johtamaan tehokkaammin ryhmää ja sen sisällä olevia yksilöitä niin jääkiekon eri osa-alueilla, kuin myös tukien lasten ja nuorten fyysistä, psyykkistä sekä sosiaalista kasvua. Valmentajien pedagogisen osaamisen kasvattaminen, yhdessä lajiosaamisen kanssa, mahdollistaa tehokkaammin pelaajien tavoitteellisen ja kokonaisvaltaisen kehittämisen.

“Olemme tietoisia maailman murroksesta ja tarpeesta kouluttaa myös seuravalmentajiamme kohtaamaan erilaisia lapsia ja nuoria heidän tarpeensa huomioiden. IHK:n seuravalmentajat toimivat oto-pohjalta ja meidän tulee seurana tukea heitä oppimaan uutta ja jaksamaan tärkeässä valmennustyössään paremmin. Seuravalmentajien työtaakkaa tämä valmennusfilosofian muutos helpottaa ja kouluttamalla tuomme heille uusia työkaluja käyttöön. Jos ajatellaan, että lapset ja nuoret ovat tämän seuran sokeri, niin valmentajat ja muut vapaaehtoiset ovat varmaan suola.” Joni naureskelee.

Maalivahtivalmennus

Maalivahtivalmentajana kaudella 2024-2025 jatkaa Christopher Salmi ja maalivahtijäät jatkuvat. Lisäksi Christopher tulee osallistumaan joillekin taitojäille ja tuo maalivahtivalmennuksen näkökulmaa harjoitteisiin.

Esimerkki viikkorytmistä

Kauden 2024-2025 U11-U15 ikäluokkien viikkorytmi suhteutetaan ikäluokan tarpeen mukaan, mutta alla on pyritty kuvaamaan keskimääräinen esimerkki peilaten kauden 2023-2024 jäävuoroihin. Todellinen viikkorytmi selviää seuran jäävuorojen selvitessä.

  • Maanantai: taitojää (luistelu)
  • Tiistai: fysiikkaharjoitus
  • Keskiviikko: taitojää (maalinteko, laukominen, syöttäminen)
  • Torstai: joukkueharjoitus (pelaaminen)
  • Viikonloppu: peli

IHK:ssa tiedostetaan viikon rajallisuus ja halutaan tukea myös jääkiekon ulkopuolista elämää sekä monilajisuutta. Niin sanottujen lähtöjen määrä on pyritty pitämään mahdollisimman alhaisena, kuitenkaan tinkimättä urheilullisuuden tavoitteista.

Harrastamisen kulut

IHK pyrkii pitämään harrastamisen kulut mahdollisimman matalina. Esimerkkinä kauden 24-25 U14/U15 kuukausimaksu tullee pysymään alle 200 euron. Perinteisesti IHK:ssa kuukausimaksu on rytmitetty 10 kuukauden ajalle, joka tosin on joukkueiden päätettävissä. Lisäksi taito- ja fysiikkavalmennuksesta laskutetaan noin 100 € sekä syys- että kevätkaudelta. Seuran jäsenmaksu on 50 €.

IHK seurana

Itä-Helsingin Kiekko ry on vuonna 1974 perustettu jääkiekkoon keskittyvä urheiluseura, joka on ainoita pääkaupunkiseudulla toimivia itsenäisiä, suurseurojen sateenvarjojen ulkopuolisia, jääkiekkoseuroja. Seuran toiminta keskittyy koilis-Helsinkiin, Malmin jäähallille. Seura haluaa auttaa nuoria kasvamaan jääkiekkoharrastuksen parissa rehdeiksi, juurensa tunteviksi kansalaisiksi. Tämän vuoksi seuran pelipaitoihin on lisätty Suomen lippu sekä Helsingin vaakuna, joita pelaajat voivat ylpeydellä kantaa.

Seuran painopistealueena on lapset ja nuoret. IHK:n toiminta-ajatuksena on mahdollistaa mahdollisimman monen lapsen ja nuoren jääkiekon harrastaminen, isona aspektina mahdollistamisessa on myös taloudellinen näkökulma. Jääkiekko on profiloitunut kalliina harrastuksena, joka osittain onkin totta korkeiden jäämaksujen nostaessa harrastuksen hintaa. IHK seurana pyrkii toimimaan mahdollisimman kustannustehokkaasti. Keinoja kustannustehokkuuden kasvattamiseen ovat muun muassa:

  • Ei tyhjää jäätä -periaate, jää jaetaan tarvittaessa usean joukkueen kesken osallistujamäärän takaamiseksi
  • Järkiperäinen seuravaatteiden hankinta tarpeen – ei malliston mukaan sekä niiden kierrätys seuran kirpputoripalstalla
  • Seuran insentiivien ohjaaminen suoraan harrastajien hankintahintaan mm. Pelipaidoissa, seuravaatteissa ja valokuvaushinnoissa
  • Seuran hallitus ei nosta kokous- tai muita palkkioita
  • Seuran joukkueet osallistuvat pääsääntöisesti vain lähialueella järjestettäviin turnauksiin - joukkueet ovat toki vapaita järjestämään pidempiäkin turnausmatkoja vanhempien näin sopiessa

Lisätietoja

Lisätietoja valmennuspäällikkö Joni Viherlaakso:

Puhelin: 045 855 3222

email: joni.viherlaakso@ihk.fi

Stadilainen jääkiekkoseura vuodesta 1974

Malmin Jäähalli - Talttakuja 6, Helsinki