IHK:n ja REDSin puheenjohtajien katsaus
Julkaistu: 12.04.2024 09.00

IHK:n ja REDSin puheenjohtajien katsaus

IHK ja REDS tiedottivat 6.4. alkavasta yhteistyöstä. Tämän on herättänyt paljon kysymyksiä, joten miksi tähän ratkaisuun päädyttiin REDS Helsinki Ry:n puheenjohtaja Harri Jantunen?

”Jääkiekossa harrastajamäärät ovat laskusuunnassa koko maassa. Meillä on ollut Malmin hallilla tilanne, missä pienet seurat ovat kilpailleet keskenään samoista pelaajista. Tästä syystä elinvoimaisia joukkueita eri ikäryhmissä on ollut vaikea saada kasaan. Keskustelimme tilanteesta REDSin hallituksessa maaliskuun lopulla ja nyt kun HIFK-yhteistyö päättyy, tuli mahdolliseksi miettiä uusia yhteistyökuvioita.”


Miltä yhteistyön alku näyttää IHK:n näkökulmasta Itä-Helsingin Kiekko Ry:n puheenjohtaja Toni Korhonen?

”Historiassa on aiemminkin mietitty Malmin seurojen laajempaa yhteistyötä, mutta aikeet ovat kariutuneet siihen, että vuorotellen toinen seura on ollut vahvemmilla ja neuvotteluasetelma ei ole ollut reilu molemmille seuroille. Nyt lähdemme tekemään aitoa yhteistyötä, jolla taataan alueen seurojen kilpailukyky ja elinvoimaisuus. Harrin yhteydenotto tuli oikeaan saumaan ja oltiin välittömästi samalla sivulla. Tämä on loistava mahdollisuus tehdä yhdessä jotain hienoa, kun realistisena uhkakuvana on jonain päivänä näivettyä pois. Asia on juuri kuin Harri sanoi, ikäluokkien perustaminen ja kilpailukykyisistä joukkueista kiinnipitäminen on erittäin haastavaa. Muutos vaikuttaa meihin kaikkiin, ja ei voida sanoa, että mikään ei muutu. Nyt on aika kaikkien luopua jostain mitä aiemmin on ollut, molemmissa seuroissa, ja lähteä tekemään yhdessä uutta ja parempaa. Matkalla on varmasti hankalia, sovittavia asioita ja kaikkien tulee sopeutua – kuitenkin niin, että kummastakaan seurasta tulleet eivät koe hävinneensä toiselle vaan luodaan yhdessä uutta.”

"Yhteistyön suunnitelma on hakea yhteisseurastatus jääkiekkoliitolta kaudelle 24-25 ja kauden 25-26 visiona on pelata uuden, yhteisen seuran paidassa. Uuden seuran käynnistämisessä on käytännössä niin paljon asioita, ettemme ehdi ensi kaudelle saada sitä valmiiksi. Yhteisseurastatuksen alla pelaajat voivat pelata seurojen joukkueiden välillä kuin omassa seurassaan. ”Meidän seurojen joukkueet täydentävät hämmentävän hyvin toisiaan, REDSillä on U15 ja U16 elinvoimaiset, mutta siitä alaspäin on ohkaiset rosterit, jos näin voi sanoa. Jos otetaan esimerkiksi U14, niin IHK:lla ja REDSillä on kymmenkunta pelaajaa molemmilla. Ensi kaudella U15-sarjassa peliaika kasvaa ja pelaajamäärä ei riitä laadukkaasti pelata sarjaa läpi, mutta joukkueet yhdistämällä saadaan elinvoimainen joukkue.” Harri kertoo.
”IHK:lla on voimakas U13-joukkue, joka REDSiltä puuttuu. U12 on myös IHK:lla vahva ja yhdistämällä REDSin kanssa saadaan entisestään parempi. Meillä taas ei ole ollut lainkaan U11-peliryhmiä, vaan ikäluokan pelaajat ovat olleet osa U12-joukkuetta. REDSin U11-joukkueen kanssa saadaan tästäkin oma toimiva ikäluokkansa. Nuoremmissa IHK:lla on hyvä ja kasvava joukkue, edelleen saadaan paremmaksi yhdessä. En näe tässä kuin voitettavaa.” Toni jatkaa.


Entäpä tulevan yhteiseuran arvot?

”IHK:ssa on viime vuosina ajettu sisään avoimuutta ja sitä jatketaan. Seurojen hallitusten yhteispalaverissa mietittiin, miten yhteistyöstä viestitään ja päädyttiin heti siihen, että mahdollisimman avoimesti ja aikaisin. Nopeasta tiedotuksesta ja avoimuudesta johtuen asioita on paljon vielä kesken, eikä vielä pystytä kattavia vastauksia antamaan, mutta mahdollisimman avoimia pyritään olemaan jatkossakin. Samassa palaverissa visioitiin tulevaa ja mentiin osittain jo vähän asioiden edelle miettimällä jo tulevan uuden seuran värejä. Vielä ei värimaailmaa ole valmiina, eikä pitänytkään olla, mutta esimerkiksi nostettiin ajatus pelata mustilla kypärillä ja housuilla saatavuuden ja kierrätettävyyden vuoksi, mustia on saatavana myös edullisemmassa hintaluokassa. Tämä on täysin alustavaa vielä, mutta kertoo halusta löytää ratkaisuja kustannusten kurissa pitämiseksi.” Toni kertoo. “Samassa keskustelussa oli myös ylimenokauden vaate- ja muista hankinnoista. Ei nähty tarvetta sille, että lähdetään hankkimaan jomman kumman seuran tuulipukuja, vaan mennään ylpeästi sillä mitä ollaan oltu. Joukkueet sitten lämppäävät sekaisin IHK:n tai REDSin varusteissa, yhteisjoukkueita kun ollaan. Totta kai uusia on saatavilla nykyisiltä varustetoimittajilta, jos puvut ovat jääneet pieneksi tai rikkoutuneet.” Harri jatkaa.


Millä pelipaidoilla joukkueet pelaavat?

“Tämä on varmasti tunteita herättävä asia, niin se on myös hallitusten jäsenille. Ensialkuun sanon, että yhteistyön pohjana on se, että pitää osata myös luopua. Mutta tämä ei tarkoita, että asiat tehtäisiin jompaa kumpaa seuraa suosivasti – vaan yhteistyössä ja joukkuekohtaisesti. Isoimmat kipupisteet pelipaitakeskustelussa ovat tämän kauden U11-U14 ikäluokat poislukien U13. U15-U16 on selkeästi REDSiltä tulevia joukkueita, kun taas U10 alaspäin on IHK:lta. U11-U12 on vahvempia IHK:lla, mutta tästäkin pitää keskustella. U14 on vahvimmin fifty-fifty ikäluokka ja pitää olla luova.” Toni puntaroi. “Yksi asia on tietenkin päällekkäiset pelinumerot, näistä pitää keskustella sitten joukkuetasolla ja löytää ratkaisu. Mutta tämä kuitenkin on asia, joka pitää keskustella joukkueissa joukkueenjohtajien, pelaajien ja vanhempien kesken. Ei voida lähteä ylhäältä sanomaan, että REDSin pelaajat vaihtavat tai päinvastoin. Reiluus on avainsana.” Harri jatkaa.


Jääkiekko on profiloitunut kalliiksi harrastukseksi, miten muutos heijastuu kuukausimaksuihin ja mikä on näkymä harrastuskuluille jatkossa?

“Jääkiekon kalleus tiedostetaan seuroissa. Aiemmin IHK:ssa olemme pyrkineet pitämään kulut mahdollisimman alhaalla. REDSin hallituksen kanssa palaverissa haettiin aktiivisesti keinoja pitää kulut kurissa tulevaisuudessa. Nyt tulevalla ylimenokaudella (24-25) saattaa tulla tilanteita, että joillakin kuukausimaksut nousevat ja toisilla laskevat. Pelaajat haluavat myös peliaikaa, mikä tarkoittaa useita peliryhmiä, mikä taas lisää kustannuksia. Maksujen suhteen yritetään kuitenkin toimia aktiivisesti niin, että nousupaineita ei tulisi.” Toni kommentoi maksuja.
”Tarkkoja maksuja ei pystytä vielä määrittelemään, mutta ajatuksena on myös, että samasta palvelusta sama maksu. Meidän pitää vielä täsmäyttää talousmalleja seurojen välillä ja hakea uutta sopivinta mallia. Tässä riittää työnsarkaa. REDSin talous on seurapainotteisempi, kun taas IHK:n on rakentunut enemmän joukkueiden autonomian pohjalle.” Harri jatkaa Tonin ajatusta.


Joukkueiden kokoonpanoissa tapahtuu myllerrystä, mitä tehdään ryhmäytymisen eteen?

“Käytännön yhteistyö joukkueissa alkaa per heti, tai oikeammin on jo alkanut. Harjoituksissa pyritään sekoittamaan eri seurojen pelaajia ja ohjaamaan niin, että esimerkiksi kopissa oltaisiin tekemisissä uusien kavereiden kanssa. Joukkueiden toimihenkilöillä on iso rooli ohjata pelaajia sekoittumaan, mutta pakottaahan ei voida. Ihmiset ovat erilaisia, toiset alkavat heti juttelemaan tuntemattomampien kanssa ja toiset vaativat enemmän aikaa lämmetäkseen. Ajan myötä joukkueet varmasti hitsautuvat.” Toni puntaroi.
“Erilaisia off-ice tyyppisiä tapahtumia voidaan myös harkita ja yksi mahdollisuus on kesäharjoitukset. Niissä tosin ei perinteisesti ole ollut kovin hyvä osallistumisprosentti, on monilajiharrastajia ja pitkän kauden jälkeen kuntoportaat eivät houkuttele. Mutta toivotaan, että näihinkin harjoituksiin osallistuisi paljon pelaajia, samalla tulisi ryhmäytymistä. Muita off-ice toimia ei ole vielä suunniteltu, sekin on niin ikäluokkakohtaista mikä koetaan mielekkääksi. Ehkä parempi lähtökohta olisi joukkueiden aktiivinen järjestäytyminen, silloin päästään vähän lähemmäksi mitä pelaajat haluavat kuin seurasta ohjatulla tavalla.” Harri kertoo ryhmäytymisestä.


Miten puututaan mahdolliseen kiusaamiseen?

“Kiusaamiselle on ehdoton ei. Sitä ei ole hyväksytty ennen eikä sitä hyväksytä varsinkaan nyt, kun ollaan rakentamassa meille kaikille uutta seuraa. Kuulin nimittelystä mitä oli tapahtunut sunnuntaina, liekö taustalla ajattelemattomuutta ja yllätys nopeista käänteistä. Kyseessä oli pelitilanteeseen liittynyt sanaharkkaa, mutta tähän olivat valmentajat puuttuneet tiukasti heti saatuaan sen tietoon. Yhtään vakavimmissa tilanteissa valmennuspäälliköt ottavat asian käsittelyyn, tämä tullaan kitkemään heti alkuun pois. Mikäli tällaista kuitenkin esiintyy, voi aina tulla juttelemaan kenen tahansa toimihenkilön kanssa ja asiaan puututaan. Mikäli toimihenkilölle ei uskalla kertoa, niin omalle vanhemmalle mitä kautta sitten asia tulee joukkueen toimihenkilöiden tietoon. Tosiasia on kuitenkin se, että tulemme pelaamaan yhdessä ensi kaudella, ja tämä pitää sisäistää meidän jokaisen ajatusmaailmaan” Harri kertoo seurojen suhtautumisesta kiusaamiseen. “Lisäksi on olemassa esimerkiksi Väestöliiton Et ole yksin –palvelu, mihin voi ottaa yhteyttä, jos haluaa keskustella asiasta ulkopuolisen kanssa. Yhteystiedot ovat molempien seurojen kotisivuilla.” Toni muistuttaa.


Miltä Pelaajabaana näyttää ja mitkä ovat seurojen tavoitteet sen suhteen?

“Seurojen joukkueet täydentävät toisiaan erinomaisesti. Tämä oikeastaan alleviivaa yhteistyön tärkeyttä ja perustelee sen. Toinen seura on saanut elinvoimaisen joukkueen ikäluokassa ja toisella on vähän vaikeampi tilanne – eli rajallisesta pelaajapoolista on kilpailtu. Nyt laitetaan joukkueet yhteen ja tehdään koordinoidummin hommaa.” kertoo REDSin valmennuspäällikkö Nemo Nokkosmäki. “IHK:ssa on tällä hetkellä nuoremmissa ikäluokissa hyvät joukkueet ja ne vahvistuvat. Kun pelaajabaanat yhdistetään, kirkastetaan nuorempien harrastuspolkua vanhempien ikäluokkien raivatessa baanaa. REDSin vahva U16 on tulevalla kaudella jopa SM-karsinnassa. Tämä avaa uudelle seuralle mahdollisuuden pitää joukkueita kilpapolulla tulevaisuudessa. Lisäksi yhteistyö tuo IHK:n vanhimmalle ikäluokalle mahdollisuuden päästä REDSin mukana vanhempien peleihin. Eli kaikkinensa, pelaajabaana selkeytyy ja tuo uusia mahdollisuuksia.” jatkaa IHK:n valmennuspäällikkö Joni Viherlaakso.


Vähenevätkö pelini jatkossa?

“On mahdollista, että joidenkin pelaajien pelimäärät vähenevät. Mutta tässä kontekstissa pitää ottaa huomioon, että kuluvalla kaudella, ja aiemmin, on osallistuttu liian pienillä peliryhmillä sarjaan. Pelaajalle oikea pelimäärä on pelata kaikki yhden peliryhmän pelit kauden aikana. Kenenkään pelin sisällä olevaa peliaikaa ei ole tarkoitus vähentää. Toki jos peliryhmän koko kasvaa, niin se luonnollisesti jakaantuu tasaisesti kaikkien kesken. Kilpapolulle lähteminen on myös oma asiansa ja siellä pelaa ne kenellä sinä päivänä kulkee. Tämä kuitenkin koskee tällä kaudella vain U16 SM-karsinta joukkuetta. Ja sielläkin jokainen voi omalla tekemisellään vaikuttaa omaan rooliinsa joukkueessa. Liian pienet peliryhmät ovat aiheuttanut ongelmia saada peliryhmiä kasaan ja kuormittanut valmennusta ja muuta joukkueen taustaryhmää kauden aikana paljonkin. Esimerkkinä voin sanoa IHK:n U12-joukkue joka lähti kolmella peliryhmällä kauteen. Uhkakuvat tiedostettiin, mutta haluttiin taata peliaika kaikille. Sitten uhkakuvat realisoituivat ja osui muutama pidempi loukkaantuminen, harrastuksen lopettaminen kesken kauden ja totta kai sitten muut sairastumiset ja poissaolot. Yhtäkkiä oltiinkin tilanteessa, että jouduttiin raapimaan peliryhmät kasaan ja tilanne ei oikein rauhoittunut kauden aikana. Se näkyi osaltaan peleissäkin, valitettavasti.” Joni kommentoi pelien määrää jatkossa.


Kuka on joukkueeni valmentaja tulevalla kaudella?

“Ensi kausi on osittain ylimenokausi ja ajetaan uusia joukkueita sisään. Yhteistyö on käynnistynyt nopealla aikataululla. Valmentajat julkistetaan mahdollisimman pian. Niistä keskustellaan aktiivisesti valmennuspäällikköjen kesken.” Nemo kommentoi valmennusta.
“IHK:lla valmennusta kaudella 24-25 ei oltu vielä kokonaisuudessaan julkistettu puuttuneen U13/U14 -valmentajan vuoksi. Itse olen ollut siihen sitoutunut, mikäli tarpeeksi kyvykästä kandidaattia ei olisi löytynyt. Nyt yhteistyön aloittamisen tiimoilta joudutaan ruletti pyörähtää osittain uudestaan. Kaikille joukkueille tulee olemaan valmennustiimi, valmennuspäälliköt takaavat tämän. Osan joukkueiden valmennusporukan kokonaisuus on vielä kesken, mutta niitä työstetään jatkuvasti ja laatu on avaintekijä mitä haetaan.” Joni jatkaa kollegansa ajatusta.


Mitkä ovat yhteisseuran joukkueet ja peliryhmät?

”Ihan vielä ei olla siinä pisteessä, että voidaan julkistaa kaikkia ryhmiä. Mutta julkaisemme joukkueet ja ryhmät heti kun voimme.” Joni kertoo peliryhmistä.


Miltä kiekkokoulun jatko näyttää?

“Tulevalle kaudelle kiekkokoulut tullaan yhdistämään. Mutta millä lailla, on vielä auki. Tullaanko järjestämään yksi vai kaksi kiekkokoulua, haetaanko jäätä toisen kiekkokoulun järjestämiseen jostain toiselta hallilta ja onko viikonloppu ja arkipäivän jää on vielä auki.” Nemo kertoo.
“IHK:n kiekkokoulu on ollut tosi suosittu ja pidetty. Marko Perkiö on tehnyt tosi hyvää työtä sen kanssa. Totta kai haluamme vain kehittää kiekkokoulua ja kasvattaa harrastavien lasten ja nuorten määrää, yhdestäkään emme halua luopua. Jos kiekkokoulussa on lapsia, jotka eivät halua lähteä pelaajabaanalle vaan jatkaa kiekkokoulussa, se sopii erinomaisesti. Harrastuspolut ja niiden pituudet vaihtelevat, pääasia on, että saadaan lapset liikkeelle ja oppimaan uutta.” Joni jatkaa.


Mitä tapahtuu IHK:n julkistamalle valmennusfilosofian muutokselle?

“IHK:ssa nähtiin, että valmennusta pitää kehittää yksilöllisempään suuntaan. Ihan Pohjois-Amerikan malliin ei haluttu mennä, missä joukkueharjoitukset ovat vähissä ja vanhemmat hankkivat itse taitovalmennusta kehitettävälle osa-alueelle. Meidän mallissa joukkueharjoituksia on vähemmän, mutta seura tuo taitovalmentajat taitojäille ja siellä käydään joukkueena. Painotus on erilainen kuin perinteisessä valmennusmallissa, missä joukkueen valmentajan pitää ohjata pelilliset ja taidolliset asiat – eli ei oikein keskittyä mihinkään ja kuitenkin kaikkeen.” Joni avaa valmennusfilosofian muutosta.
“IHK:n kehittämä muutos on erittäin hyvä, tämä tuo uudenlaista näkökulmaa nuorten valmentamiseen ja vapauttaa joukkuevalmentajille aikaa keskittyä omien harjoitustensa valmistautumiseen ja peleihin. Nyt meidän pitää synkata muutos ja peilata miten se saadaan toteutettua kaikille ensi kauden U11-U15 –joukkueille. Myös maalivahtivalmennus täytyy huomioida kokonaisuudessa.” Nemo pohdiskelee.


Miten yhteistyö edistyy lähiaikoina?

”Tärkeintä on nyt saada ryhmäytyminen joukkueissa käyntiin kevään aikana, että saadaan syksyllä mahdollisimman hyvä lähtö kauteen. Nyt on fokus saada homma käyntiin ja varmistaa yhteisseurastatuksen varmistuminen kiekkoliitolta.” Toni kertoo yhteistyön etenemisestä lähiaikoina.


Mitä tehdään pitkän aikavälin suunnitelmien saavuttamiseksi?

”Nyt joudutaan vähän jarruttelemaan pitkän aikavälin vision kanssa, että keskittyminen pysyy homman käyntiin saamisessa. Mutta piakkoin alamme hallitusten kanssa myös miettimään pitkän vision askelmerkkejä.” Harri avaa etenemistä.


Pidemmän aikavälin suunnitelmissa väläyteltiin kokonaan uuden seuran ja ry:n perustamista. Mikä on sen nimi ja visuaalinen ilme?

“Uuden seuran nimi ja visuaalinen ilme on vielä täysin auki. Mutta tähän tullaan panostamaan, kunhan ensin saadaan yhteistyö kunnolla käyntiin. Hieno esimerkki on vuoden vanha Warriors, heillä on uuden seuran brändäys onnistunut todella hyvin. Mahdollisesti käytämme myös ulkopuolista apua suunnitteluun. Mutta vielä on paljon asioita tehtäväksi ennen tätä.” Harri kertoo pidemmästä visiosta.
“Uuden seuran nimestä tullaan luultavasti järjestämään nimikilpailu. Nämä ovat isoja asioita ja haluamme tehdä tätä asiaa yhdessä jäsenistön kanssa. Mutta meillä ei ole vielä suunnitelmat niin pitkällä, että voitaisiin sitovasti luvata. Joitain nimiehdotuksia on jo annettukin, ihailtavaa aktiivisuutta.” Toni jatkaa Harrin ajatusta.


Yhteistyön aloittamisen ilmoittamisen jälkeen avattiin kysely pelaajille ja vanhemmille. Mitä kyselyn tulokset kertovat ja mihin fiilismittarin peukku osoittaa?

“Toistaiseksi kyselyyn on tullut reilu 100 vastausta. Vastauksissa yli 90 % oli vastattu ainakin yhteen vapaatekstikenttään, vaikka ne eivät olleet pakollisia. Tämä kertoo siitä, että asia koetaan merkitykselliseksi ja seuroista välitetään. Jokainen palaute on luettu ja varmasti tullaan lukemaan vielä uudestaan – vastauksista on paljon apua tällä yhteisellä matkalla. Näitä mittauksia tullaan jatkamaan matkan varrella.” Toni summaa kyselyn tuloksia.
“Vastauksista näki, että yhteistyö on tullut yllätyksenä. Mutta siitä huolimatta saimme todella paljon rakentavaa palautetta. Suuresta yllätyksestä huolimatta, fiilismittari on tällä hetkellä 3,7 / 5. Siinä näkyy varmasti epätietoisuus tulevasta, mutta lukema on kuitenkin suhteellisen korkea ja mielestäni se kertoo vastaajien uskovan yhteistyöhön ja pitävän sitä tarpeellisena.” Harri kertoo fiilismittarista.

Stadilainen jääkiekkoseura vuodesta 1974

Malmin Jäähalli - Talttakuja 6, Helsinki